Kijkverslag terug naar de kust

 

 

 Emma Wouters

3D

Nederlands

Fictiedossier

Filmverslag terug naar de kust.

 

 

 

Hoofdstuk 1: Algemenen gegevens

 

1.1 Schrijver blz. 3

1.2 Regisseur blz. 3

1.3 Begin-midden-eind blz. 3

1.4 Recensie blz. 3

Hoofdstuk 2: Personages

2.1 Belangrijkste personages blz. 4

2.2 Karakters blz. 4

2.3 Keuze personages blz. 4

2.4 Personage die mij aan sprak blz. 4

Hoofdstuk 3:

3.1 Geluid blz. 5

3.2 Begin blz. 5

3.3 Montage blz. 5

3.4 Locatie blz. 5

3.5 Thema                                                           blz. 5/6

3.6 Motieven  blz. 6

3.7 Slot blz. 6

Hoofdstuk 4: Inhoud van de film

4.1 Kind weg laten halen blz. 7

4.2 Hoe reageert de politie blz. 7

4.3 Vroeger moeder van Maria en Ans blz. 7

4.4 Fragment boekje blz. 7

4.5 Verdachten Mensen                 blz. 7/8

  1. Wat vind je van de film blz. 8

 

 

Algemene gegevens

 

 

De schrijver van het boek Terug naar de kust heet Saskia Noort. Haar boek verscheen voor het eerst in 2003. Daarnaast werd het boek verfilmd, de regisseur die dit leidde heet Will Koopman, de film verscheen in 2009.

Maria, de hoofdpersoon woont in Amsterdam met haar twee kinderen. Ze heeft een relatie met Geert, de vader van een van haar kinderen, maar het gaat niet meer zo goed tussen Maria en Geert. Als Maria merkt dat ze weer zwanger is van Geert, besluit ze het kind weg te laten halen en verbreekt ze de relatie met Geert. Vijf dagen na de abortus vindt Maria een kaartje in de bus. Het kaartje is een bedreiging die te maken heeft met haar abortus. Maria is erg bang door de bedreigingen en besluit om de politie in te lichtten. Het eerste wat in haar opkomt is haar zus, waar ze weinig contact mee heeft en niet zo goed mee kan opschieten. Maria haar zus Ans laat haar denken dat het aan haar zelf ligt en sluit haar op. Op het einde ontdekt Maria dat haar zus jarenlang jaloers is geweest omdat ze zelf geen kinderen kon krijgen, en daarom de kinderen van Maria wilde afpakken.

 

Recensie

Terug naar de Kust

Terug naar de kust is de verfilming van de gelijknamige roman van Saskia Noort. Het is de eerste bioscoopfilm van de vrouwelijke regisseur Will Koopman, die ruimschoots ervaring had opgedaan met TV-series als Baantjer, Bureau Kruislaan en Gooische Vrouwen (waarin ook hoofdrolspeelster Linda de Mol te zien was). Deze achtergrond is vaak goed merkbaar: Terug naar de Kust voelt aan als een televisiefilm.

Maria, een succesvolle zangeres en moeder van twee kinderen, raakt in verwachting maar wil de vrucht weg laten halen, omdat haar verhouding met de alcoholische vader van het ongeboren kind op springen staat. Na de ingreep ontvangt Maria dreigbrieven en op aanraden van een vriendelijke rechercheur neemt ze haar intrek bij haar oudere zus Ans. Deze woont nog steeds in het huis in de duinen waarin de twee zussen zijn geboren. Het huis brengt bij Maria herinneringen naar boven aan enkele aangstaanjagende gebeurtenissen uit haar vroege jeugd …

De sfeer in Terug naar de Kust zit wel snor. Een eenzaam huis in de duinen. Klappende deuren, gierende wind, krijsende meeuwen, enge gebeurtenissen … Het zwakke punt is het nogal doorzichtige verhaal: Ik had het boek van Saskia Noort niet gelezen, maar wist al na zo’n minuut of twintig hoe de vork aan de steel zat. Zoals gewoonlijk in whodunits wordt er erg opzichtig met verdachtmakingen gestrooid, die voornamelijk een averechts effect sorteren. Echt spannend wordt het daardoor pas aan het slot, wanneer de kaarten op tafel liggen, en er niet meer geheimzinnig hoeft te worden gedaan.

 

Linda de Mol voldoet redelijk, maar een uitstekende actrice als Ariane Schluter mag pas tijdens het onstuimige slot tonen waartoe ze in staat is. Pierre Bokma lijkt zich aardig te vermaken als de wat lakonieke rechercheur, maar zijn rolletje is te onbenullig om er iets bijzonders van te maken. Daan Schuurmans is vermakelijk als De Mols enigszins verlopen, alcoholische vriend.

 

(https://www.filmrecensies.net/filmrecensies/2587/Terug-naar-de-Kust.html)

 

Eens:

Echt spannend wordt het daardoor pas aan het slot, wanneer de kaarten op tafel liggen, en er niet meer geheimzinnig hoeft te worden gedaan.

 

Omdat: Als je de film kijkt weet je op een gegeven moment hoe alles in elkaar steekt en de mensen in de film moeten daar dan nog achter komen.

 

Oneens:
Ik had het boek van Saskia Noort niet gelezen, maar wist al na zo’n minuut of twintig hoe de vork aan de steel zat.

 

Omdat: Ik als lezer/kijker niet na 20 minuten wist wie er achter de bedreigen zat.

 

 

De film en het boek heten Terug naar de kunst omdat Maria in een huis aan de kust is geboren en ze gaat daarna wonen in Amsterdam. Na de bedreigen gaat ze terug naar haar zus Ans en die woont nog in het zelfde huis aan de kust.

 

 

 

 

2. Personages

 

De belangrijkste personages uit de film Terug naar de kust zijn:

 

 

 

       
     
   
 

Linda de Mol 

Daan Schuurmans

Maria Geert

 

 

       
     
   
 

Huub Stapel 

Ariane Schluter

Victor Ans

 

 

       
     
   
 

Koen de Bouw 

Pierre Bokma

Harry Rechercheur Van Wijk

 

Linda de Mol/ Maria:  Linda is duidelijk, vrolijk maar ook bang en schuchter als ze ontdekt dat ze word bedreigt.

 

Daan Schuurmans: Hij is getrouwd met Maria maar doordat hij alcoholist is gaat hij mvan de ene naar de andere vrouw, en weet hij er vaak niks meer vanaf de volgende dag. Maria vertrouwd hem niet meer en denkt ook dat hij de dader is van de bedreigingen.

 

Huub Stapel: Victor is een sort dokter. En is erg behuplsaam maar hij wil Maria niet geloven dat zij niet gek is maar Ans heeft gezegt tegen Victor dat Maria het zelf allemaal doet.

 

Ariana Schluther: Uit eindelijk is zei de dader en heeft het allemaal gedaan. Ze is een erg jaloerse vrouw omdat zij nooit kinderen heeft kunnen krijgen en Maria wel en daarom was ze jaloers op het leven van Maria en Geert.  Ook wou Ans graag het lievelings kindje zijn, en probeerde Maria wijs te maken dat ze ongewenst was in de familie.

 

Koen de Bouw:  Hij is een aardige man en erg behulpsaam en wil Maria graag verder helpen met haar problem. Hij kent Ans best goed want hij heeft veel geld belegt bij de man van Ans.

 

Pierre Bokma:  Hij is erg koppig want hij wil niet geloven dat Maria zo ernstig bedreigt word, maar later is hij een aarige man die Maria toch wel wil helpen en in de gaten heeft dat ze toch wel word bedreigd.

 

Maria hoofdpersoon

Daan Schuurmans: hoofdpersoon

Victor: Bijfiguur

Ans: hoofdpersoon

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/3/9/3/0/1001004007150393.jpgHarry: Bijfiguur

Van Wijk: Bijfiguur/ hoofdpersoon

 

Een keuze die de hoofdpersoon heeft moeten maken is de bedreigingen serieus nemen of ze maar gewoon langs laten komen. Maria heeft het heel erg serieus  genomen. Ik vind het een goede keuze en had het zelfde gedaan.

Mij sprak Maria het meest aan omdat ze en heel normaal mens is en eigenlijk elke vrouw moeder deze reactie had gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstuk 3

Het geluid is heel belangrijk in de film, hierdoor wordt het verhaal alleen maar spannender. Door spannende geluidseffecten kan je bijna je ogen niet meer van het scherm afhouden. Als je onder een spannend stukje hele vrolijke muziek zou zetten zou het totaal niet meer spannend zijn.

 

de film begint bij het einde van de gebeurtenissen.

In het begin zie je een vrouw heel zenuwachtig een kliniek binnenlopen samen met een burgerleider ze gaat in een kamertje op iets zitten wachten, aan het eind van het verhaal kom je erachter dat ze op haar zus aan het wachten is die in die kliniek zit.

 

 

Er is sprake van flashbacks soms gaan ze in het verhaal terug naar vroeger naar de situatie met de moeder van Maria en Ans die een ziekte had waardoor ze helemaal gek was geworden dat is heel belangrijk voor het verhaal omdat iedereen denkt dat Maria diezelfde ziekte heeft. Ook snap je door die flashbacks het karakter van de twee zussen beter omdat zulke gebeurtenissen je karakter vormen.

 

 

De locatie van het huis maakt het extra spannend omdat het een alleenstaand huis in de duinen is waar bijna niemand komt. Dat sluit dus wel aan bij het verhaal, zo houden ze de spanning erin. De locatie is ook belangrijk door de titel de locatie in het huis in de duinen is de belangrijkste want daar word de meeste tijd doorgebracht en daar gebeurd het meeste.

 

 

 

Ik denk dat het thema voornamelijk ‘angst’ is. Maria is namelijk erg bang, eerst voor wie haar bedreigt, later voor alle mensen om haar heen en op het eind van het boek zelfs voor zichzelf. Ze wordt gek gemaakt door haar stalker en weet niet meer wat ze moet. Ze is bang en denkt dat ze niet goed voor haar kinderen kan zorgen.

Een ander belangrijk thema is denk ik wraak, want Ans wil zo graag wraak op haar zus dat ze daar alles voor overheeft. Ze wil haar eigen zus zelf vermoorden, doordat ze zo boos op haar is. vanwege de redenen die ik al eerder in het verslag vermeld heb.

Iets wat vaker in de film voorkomt zijn natuurlijk de bedreigingen en de abortusDe film heeft een gesloten einde, op alle vragen worden antwoord gegeven.

 

Hoofdstuk 4.

 

 

Maria laat het kindje weghalen omdat het van Geert is en ze heeft Geert net het huis uitgezet en dan wou ze niet een kind van hem toen heeft ze abortus gepleegd.

 

Eerst geloofd de politie haar niet en als dan ook nog haar huis in de brand vliegt denkt iedereen dat ze dit zelf heeft gedaan maar dat is niet zo als de politie er later achterkomt dat het echt waar is wat Maria allemaal zegt en wat er is gebeurd geloven de mensen van de politie haar. En was de politie hard opzoek naar de dader.

 

De moeder van Maria en Ans  was vroeger erg aardig maar opeen gegeven moment ontdekte ze dat er iets aan de hand was met haar. Soms liep ze ineens in de nacht de zee in en wist ze de volgende dag helemaal van niks meer. Doordat de moeder van Ans en Maria niet meer goed kon helpen in huis moesten hun het doen maar meestal deed Ans dat omdat zij de oudste was en verantwoordelijk. Ans kreeg nooit een complimentje van haar ouders en zo werd ze steeds bozer want Maria deed vrij weinig in huis en die kreeeg veel complimentjes en dat vond ze niet eerlijk.

 

 

 

De dokter en Ans stonden beneden onder aan de trap tot dat Maria weer beneden zou komen omdat ze mee moest naar de kliniek. Ze moest nog even naar boven wat spullen pakken maar toen hoorde ze ineens een deur dicht gaan en daarna niks meer toen ging Victor naar boven kijken bij Maria en toen zat ze op het balkon en wou naar beneden springen en dat deed ze ook ze rende heel hard weg en ge wouden haar zoeken maar ze komen haar nergens vinden toen was ze dus bij Harry.

 

 

De man van Maria Geert is verdacht omdat hij op het begin van de film alleen maar wist dat er een abortus was geweest. Er was ook een apart figuur die steeds stond te kijken bij al Maria haar optredens. Deze jongen vindt Maria een leuke vrouw maar ze is wat te oud voor hem vind ze zelf. De man van Ans is als één naar laatste verdachte want hij was al lang weg naar een congres is Spanje zei Ans. Maar Ans wist als enige dat haar man dood was.

 

Ik vond het een super leuke film. Er zaten best veel schrik momenten in het is echt een film die iedereen kan gaan kijken.

 

 

Groetjes Emma Wouters